Utställning april 2023

Regina Mucwicki Mabrouk visar utställningen Parvum Texunt, bildväv och textil mosaik i det lilla formatet på Galleri Elixir 4–18 april.

Utställningen handlar precis som titeln anger om mindre verk. Då jag i mitt skapande inte arbetar med foto eller skisser som förlagor så ser jag dessa mindre bilder som ett skissartat arbete. En idé dyker upp och jag testar former och färgkombinationer. Vissa kan sedan återkomma i de monumentala vävarna. Flera av dessa har inte tidigare varit visade i offentliga sammanhang och några dateras till tidigt nittiotal, då månen var ett viktigt tema. En diptyk Fragments I-II, är ifrån början av 2000-talet.

Ett materialskifte, från ull till bomull, gjorde att jag började experimentera i helt andra former och färger och som också ledde fram till det som jag senare kom att benämna textil mosaik. En svit av senare datum i storlek 30×30 cm, och nu kan vi verkligen tala om små skisser! Här är färg och form väldigt koncentrerade och visar prov på kalligrafi och geometriska former.

Med egna ord

Jag är född 1960 i Hedesunda och har en mångårig erfarenhet av bildvävning. Där är konstnären och hantverkaren en och samma person. Det är en långsam skapandeprocess och det är viktigt att det får ta sin tid. Det är här nya idéer och bilder föds. Under arbetet med en bild kan hundratals idéer dyka upp som med tiden realiseras till den färdiga bilden. Innehållet är viktigt, att det finns något budskap som berör och en estetisk bild som kan fungera utanför sitt sammanhang.

Vävarnas motiv skiftar från natur, där dröm möter verklighet, vilket kan upplevas som surrealistiskt, till geometriska bilder som strävar efter harmoni och balans. Mina tidigare motiv präglades av platser, händelser och naturmotiv. De vävdes i naturfärgat ullgarn. När speciella effekter och nyanser vill uppnås spinner jag mitt eget garn.

Förutom bildvävning utvecklade jag en teknik som jag kallar textil mosaik. Bilden formas av vävda kvadrater och trianglar och mönstret vävs upp av ett upprepande repetitivt mönster där jag vill fånga och återspegla de rutiner vi har i det dagliga livet. Ett tidshjul. De bilderna blir oftast abstrakta där geometriska former i alla dess färger och nyanser blir till en helhet av samstämmighet. Här är geometrin och komposition viktiga som i ”Hösten” den första delen av sviten Årstiderna.
Ett annat exempel är ” Kvinnorna kring profeterna”, ett konstprojekt om religionsdialog.

Många av mina verk ingår i en kontext där människan står i centrum som tex i olika projekt som renovräkning, det mångkulturella samhället och  religionsdialog. Det som inspirerar mycket är naturens skönhet med alla små och stora mirakel men också formen på vardagliga ting som en mugg, krukor på rad, dalahästar och kalligrafi.

Om konstnären

Regina Mucwicki Mabrouk är från den första generationens Hedesundavävare och började väva när hon var 5 år 1965. Hedesundavävarnas filosofi var att alla barn föds som konstnärer och
kan utveckla sitt konstnärskap vid de rätta betingelserna.

  • 1979–1984 ingick hon i gruppen 5 Hedesundavävare.
  • 1985–1992 bildades RAWA bildvävare. Efter det arbetade hon i egen ateljé i Gävle och i Uppsala.
  • 2011-2016 konstnärlig ledare på Skaparbyn och Galleri Rosa Huset. Förutom konsten har hon arbetat som bildlärare och slöjdlärare.
  • Arbetar nu i egen ateljé på Edwardgården, Hedesunda.

Hon har haft ett flertal utställningar lokalt, nationellt och internationellt. Representerad hos ett flertal kommuner och landsting och privatpersoner.

Stipendier: Gävle kommun, Uppsala Landsting, Svenska Kyrkan, TCO m.fl.

Kontakt

Regina Mucwicki Mabrouk, regina.m.mabrouk@gmail.com, 073-652 68 17
instagram: regina_theweaver
facebook: https://www.facebook.com/regina.mucwickimabrouk
hemsida; www.reginamm.com
www.reginamm.se (under konstruktion)